Kvalsegrarna 2018/11/03
Syrianska Eskilstuna IF – Krillan 19/5 2018
FC Stockholm – Ekerö IK 21/6 2016
FC Stockholm – IFK Haninge 2 – 1
0-3 till FC borta mot Älta och ny serieledare
FC Stockholm Internazionale. Stockholm 2016
Klassiskt tifo på Kristinebergs IP i hemmapremiären mot Gröndals IK 2013-05-17
ARTIKEL
- Vafan. Kval eller?
lör 2017-09-02 | Simon Brännström

- Vafan, vadå? Kaffet var hett. Nybryggt. Doftade morgon och kontor. Men det var söndag, och september hade svept in igen. Spritfire hade tystnat, och Holmstedt hade gått hem. Regnet slogs mot solen, bergochdalbanan slutade aldrig snurra. Det var höst och livet sprang fortare än fort.

Egentligen orkade han inte svara på ett jävla; vafan. Han ville skrika vafan varje jävla morgon, kväll och natt. Han och alla andra kände exakt samma: vafan! Varje dag. Fast det var även det som drev dem framåt. Det där jävla vafan.

- Vafan! På riktigt. Vafan har hänt? Blir det ens kval nu. Känns som ni dött. Inte ens hemsidan orkar ni uppdatera. Vafan!
- På riktigt. Ögonlocken var tunga, det var jobbigt att blinka. Mjölken var slut. Eller egentligen inte ens köpt. Jag vet. Jag vet! han sa det högre andra gången. Nästan lite för högt.

Cafét på Kristinebergs IP var exakt så där mycket fotboll som man fantiserade om. Borden var skrankliga och rosten hade såklart trängt fram. Kylskåpet var fult och surrade högt. Gamla Bustertidningar där SuperMac fortfarande var svartvit trängdes bredvid det billiga skitpappret på muggen. Skitpapper som rev mer än smekte. Muggen där spegeln till och med var för trött för att bjuda på en reflektion. Trösklar och gardiner hade somnat sen länge, och tjockteven var den dyraste du kunde få. Så pass dyr att fjärrkontrollen var inbyggd i fronten. Det var helt enkelt fotboll. Fotboll, furu, kokt korv och nybryggt kaffe.

- Okej. Sätt dig ned. Nycklarna skramlade och sjöng en melodi när dem slog mot bröstet. Sätt dig. Så ska jag berätta.

Caféet var inte öppet. Inte egentligen. Men det kanske skulle öppnas för fler. Nästan varje dag. En liten oas. En fotbollsoas. Fast nu var det stängt. Lampan i taket blinkade, som om den ville somna. Fast nu skulle den få lysa. Ett litet tag till. För nu satt de ändå där. Kaffet var hett. Mjölken långt borta, och lampan log. Log och lovade att lyssna.

- Vill du ha den långa eller korta historien?
- Ingen aning. Kaffet var för varmt. Ingen aning, försökte han igen. Vad menar du?
- Okej. Vill du ha truppen till på söndag och förklaring till att det tog tid att få ut skiten på Facebook? Eller vill du förstå lite mer. Eller lyssna i alla fall?
- Ouff. Alltså. Jag har ingen aning. Jag ville egentligen bara låna toaletten. Sen fattade jag att du var FC.

Krillans Café hade ingen ljudanläggning. Fanns knappt något ljud alls. Lite som om det hade glömts bort. Det andades fotboll. Skrek fotboll. Men andetagen hölls in, och skriken var tysta.
Det var synd. För just då. Just där. Så hade väggarna dansat om Pluras, Fulla för Kärlekens Skull fyllt rummet. Just då behövde Kungsholmen, och FC, Plura mer än någonsin.

- Hur länge har du följt oss?
- Vet inte. Typ två år. Såg någon match förra året här mot Haninge tror jag. Sjuk jävla match. Sen har jag typ följt er på FB. Lite insta.
- Okej. De orden borde kanske fyllt honom med glädje. Framgång. Att någon helt okänd. Random. Hittar FC. Hittar och fortsätter att följa. Undrar. Bryr sig. Blir arg. Gläds. Helt enkelt lever med. Och det blev han. Men ändå ekade orden Vafan. Om och om igen.
- Okej, fortsatte han. Har du sett den filmen Den Oändliga Historien?
- Ja, jag tror det?
- Du vet, men den fula jävla vita hunddraken som flyger. Det är någon liten snubbe som hittar en fet bok på en vind. Han börjar läsa, och sen flyger in historien.
- Ja. JA! Den är ju fett bra. Sjukt jävla snygg prinsessa.
- Exakt. Men skitsamma. Blunda och drick kaffet så ska jag berätta. Du ska få en Oändlig Historia live. Fast i FC-form. Och kanske lite kortare. Innan kaffet började svalna, sprang orden över bordet och slet sig fast.

- Vi hade drömt om det. Så länge. Göra det själva. En egen fotbollsförening. En egen klubb. Gå från noll. Sen höra Champions Leauge hymnen och lägga ner. Det tråkiga var att ju bättre det gick desto mer och desto fler tittade bort. Vi spelade 55 matcher i rad utan förlust. Något som ingen i Sverige någonsin har gjort. Så länge fotbollen har funnits. Sedan 1800-talet. Rekordet vi slog stod från 70-talet tror jag. När du berättar något sånt är det vanligare att du får ett svar som: ”Men vadå. Ni började i division 7, det är väl inte så svårt”? ”Det räknas väl inte”? Istället för att ge en klapp på axeln, eller beröm i ett mess. Så sågar man, trycker ner. På riktigt. Ingen har gjort det vi har gjort någonsin. Någonsin!

- Haha. Okej. Så nu kör vi snyftstory? Kaffet hade börjat svalna och man kunde ta stora klunkar. Nästan svepa. Som man alltid var tvungen att göra på sommaren när pulverkaffet hade glömts bort. Svepa kaffe var fan sommar. Bryggkaffe var inte gott när det var kallt. Smakade sump och luktade illa. Typ trött gubbe på buss. Kan du inte sätta på en ny potta förresten?

- Klart det är lite av en snyftstory. Han ställde sig upp och drog upp byxorna. De åkte alltid ner han satt. Visade skåran. Han räknade skoporna tyst och hällde ner i filtret.

- Men allvarligt. Han vände sig om innan han fortsatte. Vi älskar att göra det här. Vi offrar allt. Och gör det jävligt bra. Klart fan att vi får vara bittra. Om du inte får vara bitter. Vafan ska du dricka kaffe då för?

- True. True. Skit i kukarna som hatar då. Någon måste väl ändå ha pushat, och krigat för er?

- Vi hade. På riktigt nu. Vi hade Aldrig. Och då menar jag Aldrig varit där vi är idag utan vissa personer.

- Du menar era galacticos som ni värvar?

- Nej. Jag menar de som trott på oss lika mycket som vi tror. De har också kört all in. Inte i vinstsyfte. Utan de trodde. De trodde på oss, FC.

- Vilka?

Kaffet hade droppat klart genom filtret. Alltid blekt filter. Annars smakade det jord. Han fyllde deras koppar och trollade fram två twix under bänken.

- Vi börjar med Pelle. Pelle Westberg. Sjuk snubbe. Men jävligt bra. Så länge du är bra mot honom så klart. Pizzablinken smackade. Han är en entreprenör. Driver SPB Bemanning. Känner du till dem?

- Nja. Något ligger där och skvalpar.

- En av våra huvudpartners på bröstet. Typ två händer.

- JA! Grön logo? Tror på riktigt att min chef har använt sig av dem. De är ju grymma. Sjukt att de sponsrar er.

- Haha. Hur som helst. Han är en jävla super entreprenör som trodde på oss från början. Det började när vi lirade i division sju. Utan den där jävla chefen tror jag inte ens vi funnits idag.

- Det är ändå jävligt stort.
- Ja. Men han lyssnade på vad vi sa, och trodde på oss. Nu firar hans bolag tio år, och är sjukt stora. Så bara det känns som en jävla vinst att fått vara med på den resan.

- Det förstår jag. Det ska ni fan va nöjda med.
- Eh ja. Eller den här. Daniel Pernsköld. Följt oss som supporter sen första matchen på Mälarhöjden. Stod och klunkade Kir i kavaj. Inbiten AIKsupporter. Kommer aldrig glömma hans ord till sportchefen, Stefan Elfver.

- Stefan Elfver? Är inte han typ grundaren av hela klubben.

- Haha. Jo. Han är FCs Trump. Eller Kim Jung Un. Eller Jon Snow. Eller Cersei. Men skitsamma. Efter första matchen så sa Pernsköld: När jag kan och har råd så lovar jag att mitt företag går in som Huvudpartner till FC. Jag vill fan se mitt bolag på bröstet. Nu är vi där. Ett bolag som SP3 vill vara på FCs bröst. Bara det är stort.

- Ha ha. Ja verkligen. Typ att jag vill vara med där nu.

- Vi har haft några sjuka ikoner i laget. Typ hissa tröjan i taket-personer. Det är Peter Dolk. Eller Dollar. Och Nacka. Du vet Johan Eriksson och Dojan, Jimmy Sundqvist. Det här är ändå spelare. Nacka spelade första matchen vi spelade. Gjorde vårt första mål också. Peter och Jimmy kom in sen. Men alla tre har egna bolag som är jävligt framgångsrika. Och alla är huvudpartners hos oss. Inte för att vara snälla. Utan för de tror på oss. Tror på FC. Och utan dem så hade vi fan inte varit ett jävla skit idag.

- Jimmy Sundqvist tror jag fan jag vet vem det är. Vårbygård snubbe?

- Exakt. Driver STN. Gjort lite som FC. Startat med två tomma händer och byggt upp allt själv. Därför känns det så jävla kul och inspirerande att ha honom med på resan.

- Åhfan. Dolk och Nacka. Lirar de nu?

- Näe. Skrattet ville upp. Fast de skulle behövas ibland. Jävla hjärtan på de där. Dolk driver typ Stockholms fetaste elfirma. El-Linjen. Johan, har gjort som Jimmy. Byggt upp ett grymt bolag från grunden. Lite kakelkung. Plattsättare. 08-Plattsättarna. Vi har loggan på ryggan.

- JA. Fan. Och på Krillan va? På sån där skylt?

- Mm...

September smattrade. Kristinebergs IPs gräsmatta försökte stå emot. Solen var trött och hade gått och lagt sig tidigt. Bananflugor kändes exotiskt och en kall burk fanta kunde släcka all världens törst. De hade suttit i fiket lite för länge. Kastat för- och nackdelar mot varandra. Tävlat i krönikan från VM-94. Hyllat Pia Sundhage, och hatat fotboll. Han hade hittat FC för två år sen, och FC hade äntligen hittat tillbaka.

- Match på söndag ju! Helvete vad jävla viktigt. Älta hemma va? Här på Krillan?
- Mm… Vidrigt. Men kul. Typ som fotboll. Vidrigt. Men kul. Men mest vidrigt. Kommer bli sjukt jävla tufft.

Han flyttade sig närmare. Stolen gnisslade. Bordet gungande. Armbågarna var tunga.
- Det får stanna mellan oss?
- Absolut!!
Jag fick precis truppen till matchen. Vill du se?
Eh ja!


Trupp:

Målvakten:
Simon Röse
Kristijan Opack

Försvarare:
Andreas Karlsson
Jose Monteiro
Filip Lindmark
Richard Jansson
Rickard Cederqvist
Farid Hafsia
Linus Karlsson

Mittfältare/Forwards
Love Lidström
Jimmie Engqvist
Linus Smedjegården
Max Axelsson
Anton Sandberg-Magnusson
Taner Kocak
Johan Sund
Christopher Lundin
Jesper Carlsson
Johannes Grahn


- Helvete! Den där är fin asså!
- Japp. Nu log han. Jävligt fin.


Disktrasan luktade surt. Svettig gubbe på buss typ som kaffet. Fast det var den enda trasa de hade. Kaksmulor och korvskinn föll ner på golvet.
- Du svarade aldrig på frågan?
- Vilken fråga? Fingrarna luktade illa. Han kunde inte låta bli att lukta.
- Varför det inte händer något. På sidan? På Fb? Ja lite överallt
- Trodde det var rätt glasklart. Livet kom. Du vet det vardagliga livet. Familj. Jobb. Tjugofyra timmar. Vi är för få. Vi försöker och vi krigar. Men eftersom du pröjsade för kaffet så lovar jag att bli bättre.

Hänglåset klickade till när bommen åkte ner. Hösten hade svept in och omfamnat det mesta.

- Men du. Du har ju varit med från start. Från första början. Alltså där på Tudor Arms. Säg en enskild händelse som varit avgörande för FCs framtid?

- Enkelt.

- Vad?

När Anton Fernandez Selg hitta hem.


INFO:
Avspark: Söndag 14:00
Arena: Kristinebergs IP
Cafeet: ÖPPET!Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2019 i division 2 Svealan, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
KOMMANDE MATCH
vs
Lör 9 feb 15:30
IFK Lidingö FK
Träningsmatch
Lidingövallen
SERIETABELL
FACEBOOK
INSTAGRAM
Följ FC Stockholm på Instagram:
@fcsthlm
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
HUVUDSAMARBETSPARTNERS
“Att både spela i och vara en av FC:s huvudpartners är en ära och självklarhet. FC Stockholm kändes helt rätt från början och en perfekt samarbetspartner för Ellinjen.”
- Peter Dolk, VD
Ellinjen AB
“Att få hjälpa till med min expertis inom sport har alltid varit en dröm. Utöver det känner jag att mitt varumärke går hand i hand med vad FC är och står för.”
- Daniel Pernsköld, VD
SP3 AB
“FC och STN är två företag som är på väg framåt. Jag är stolt att vara en del av de båda, och tillsammans kommer vi verkligen kunna växa ihop. FC ligger mig varmt om hjärtat.”
- Jimmy Sundqvist, VD
STN AB
“Att fått vara med från början på denna resa, hjälpa till och stöjda FC! Se mathcer och få visualiseras tillsammans kändes som en självklart. Tillsammans blir vi vinnare!”
- Pelle Westberg, VD
SBP Bemanning AB