Köp årets säsongskort för 500 kr
Årets hemmaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
Årets hemmaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
ARTIKEL
Intervju med Marcus Nobell, och ett bad med sportchef Stefan Elfver
tis 2019-12-10 | Simon Brännström

- Vet ni. Han frågade inte. För nu ville han berätta. Typ hålla ett tal. Hans tal. Han gjorde ofta det när han badade. Lät sina tankar bli ord, och just i det här badet. Där vattnet fortfarande var varmt. Så där varmt att ryggen kunde vila mot emaljen utan att krusa och streta emot. I ett sånt bad, då fanns det inte plats för några frågetecken. För vet ni, sa han högt. Nio år har rusat, dansat, krigat sig förbi – och satt sina spår. Spår som jag älskar. Spår som jag hatar. Men det är våra spår. Och det är de bästa jävla spår som finns. Och vet ni. Spåren kommer bara bli längre och längre. För vi vill inte stanna. Vi vill, och vi ska alltid framåt.

Stefan hade ställt sig upp nu. Naken och knottrig. Vilket jävla tal. Fast det sa han inte högt. Vilket jävla chefstal, ekade tankarna. Det där kanske jag ska ha som inledning på spelarmötet nästa vecka. Han tassade ut ur badrummet och lämnade som vanligt blöta fotspår efter sig. För han använde inte handduk. Det gör man inte hos Elfvers. Där låter man knottrorna leva fritt, och dropparna droppa.

- Vafan. Stefan var torr nu. Han hade satt på sig sina gråa mjukisar. Han hade dragit på sig dem för tidigt. Innan han dropparna hade droppat klart, och mjukisdroppar var de värsta av droppar. De var kalla, och gled alltid ner så jävla sakta.
När mjukisdropparna tillslut rullat ner över anklarna, så hade Stefan öppnat datorn. Eddy hade kört någon töntig förfrågan på Twitter om vad följarna ville läsa näst på hemsidan. Han kommer inte ihåg exakt vad alternativen hade varit. Ett hade i alla fall varit en lite längre text av sportchefen – och det var ju solklart att följarna skulle rösta på det. För helt ärligt, det är ju det som faktiskt är intressant.

- Men vafan! Nu sa han det högt. Hur i helvete kan man rösta på en intervju med vårt nyförvärv Marcus Nobell. Okej. Han är en jävligt fin fotbollspelare. Men på riktigt. Stefan slog igen datorn. Han hade börjat frysa. Knottrorna hade smugit sig tillbaka. Lika bra att bada igen. Han lät mjukisarna falla, och klev ur dem. Sen smög han ner för trappan, mot badet, knottrig och naken.

Det blåste ofta i Visby. Men Marcus hade sina små gömställen. Där vinden kunde leta bäst den ville. För där, i hans små gömmor. Där hittade vinden honom aldrig. FC Stockholm. Han smakade på orden. På varje bokstav. C:t var nog godast. Lite som en Guteglass. Han hade läst på twitter om att någon Tom hade undrat vilken Guteglass som var godast. Det gick ju inte att svara på. Guteglass var ju Guteglass.

Fan. Det hade blivit mycket glass under året. Spelade ingen roll att han hade krigat på i Haninge och i Padel. Vågen hade jävlats ändå. Nittio jävla pannor. Det var fan några för många. Han kommer ihåg när han ringde Jimmie, och berättat. Han hade bara skrattat.
- Skitsamma. Du är ju en lugn person, och kan ha kul. Vem bryr sig om dina 0,09 ton. Sen hade han skrattat. Ett gotländskt skratt. Och lagt på.

Jävla Jimmie Engqvist. Fast han var nog den enda i fotbollsvärlden som var bäst och roligast att dricka vin med. Eller kir. Det var lite billigare. Typ så pass billigt att man hade kunnat bjuda på ett glas. Till Maradona. Eller Ronaldinho. Eller Jimmie. Jävla Jimmie.

Det hade mojnat nu. Nobell kikade ut. Han behövde egentligen inte gå hem. Idol hade ju slutat. Han älskade Idol. Han hade inte missat ett avsnitt i år. Fan idol. Tanken studsade runt. Fan jag har ingen idol. Eller kanske Lebron. Ändå jävligt imponerande hur han stålsatt sig som kung i NBA. Han ska fan vara stolt när han myser i sin tron. Jo. Lebron, det var nog hans idol ändå.

Sulorna kluckade som vågor mot kullerstenarna. Om några månader skulle det bli premiär på Kristinebergs IP. Han längtade. Han längtade faktiskt jävligt mycket. Han visste att han inte var en Del Piero eller Zidane. Lite synd att FC inte körde svartvitt. Han hade alltid haft någon förkärlek till Juventus. Och nog främst för Del Piero. Allesendro. Tänk att få heta Allesandro.

- Fan han kanske ändå är lite lik Allesandro ändå. För spelförståelse finns. Jävligt vass i straffområdet. Och håret. Det är fan Allesandro ändå, tänkte han och tog ett språng upp i luften och nickade bort en snöflinga. Fan det var tungt att hoppa. Vikten. Och snabbheten. Det ska det jobbas på.

Hemma i huset var det varmt. Där hittade inte heller vinden in. Marcus hade gått och lagt sig under bordet. Det var lite som en oas. Hans oas. Tog man bara med sig en fårfäll och lite kuddar, så blev det som en koja. Förr om åren läste han alltid böcker där. Gärna fantasy. Med drakar. Han älskade drakar. Men nu surfade han runt på paddan. Han tittade runt på fcsthlm.com. Minnena från Iranresorna flashade förbi när han kollade Mani Tourangs profil. De resorna var nog ändå kulmen under hans fotbollskarriär.

Ute var det natt. Helgen skulle snart vara över. Ännu en måndag skulle snart vara här. Fast egentligen gillade han måndagar. Han gillade jobbet. Nu hade han kommit in i gänget hos Länsförsäkringar, och allt kändes faktiskt jävligt bra. När han tänkte efter, så såg han faktiskt fram emot att få gå och lägga sig.

Nu på måndag var det ju första träningen också. Lite nervöst. Eller mer som ett pirr. Det hade varit nära redan förra säsongen att det blev FC. Men nu i efterhand så känns det så rätt. Serievinsten med Haninge. En hel del kassar. En kasse på Röse hade han lyckats trycka dit också. Det hade bara blivit en poäng mot FC. Men det spelade ingen roll, för nu var han en del av FC. Och det kändes i hela kroppen. Det hade det gjort direkt efter mötet med Stefan. Det var som om Stefan hade smittat honom med en energi, och ett driv. Stämning helt enkelt. FCStämning.
- FC Stämning. Han sade högt. Det gillar jag. FC Stämning.

Nu ville han bara springa in på gräset. Eller ruccola som han sa ibland. Han brukade köra det skämtet när han spelade i Gute, och jävlar vad grabbarna hade skrattat. Den kanske man ska prova i FC. Eller kanske inte. Äh. Han skulle fan prova. Skitsamma, man måste våga. Det var lite synd att Jimmie inte var kvar, för han hade skrattat. Högt. Och på gotländska.

Bland lockarna på fällen så bestämde sig Marcus. Där och då. Han skulle verkligen göra allt i sin makt för att få fira guld med FC i höst. Med Johan Mjällby. Med FC. Hans FC. Få känna FCstämningen på riktigt. Nu blundade han. Paddan låg på bröstet. Drömmarna seglade in, och blommade ut. Där längst in i drömmen, där det var sol och vår, så hade han precis gjort mål. Det var derby mot KB. Det var hans tredje. Men det här målet firade han inte. Han la bara armen om Brandmarti, och drog honom till sig, och viskade.

- Fan gubben, var inte ledsen. Du vet ju att jag alltid slår dig.
Berätta, vem är du egentligen?
31 årig gotlänning som spenderar mycket tid på Padelbanan när jag inte jobbar, tränar eller hänger med familjen.

1 Om jag slog ett samtal till dina kompisar, t.ex. Jimmie. Hur skulle dem beskriva dig som person?
Troligtvis som en rätt lugn person men som gillar att vara ute och ha roligt

2 Vad har du för fritidsintressen?
Blir en hel del Padel

3 Berätta något ”oväntat” om dig som kanske inte alla visste om?
Passerade 90 pannor under 2019

4 Vem inom fotbollsvärlden skulle du vilja dela en flaska vin med om du fick välja vem som helst?
Ronaldinho eller Maradona

5. Vem är din idol?
Ingen Idol direkt men är imponerad av Lebron James återtagande av tronen i NBA

6. Vem är enligt dig Sveriges coolaste person? Och varför?
Har för dålig koll på coola personen men hoppas jag hittar dem på Krillan i vår

7. Har du något favoritlag? Ett eller flera? Varför just dem?
Juventus, lite oklart varför men gillade Del piero och Zidane när jag va liten så på den vägen är det

8. Hur skulle du beskriva dig som fotbollsspelare? Styrkor? Svagheter?
En tung anfallare som försöker vara delaktig i spelet och har mina styrkor i spelförståelse, passningsspel och boxen men saknar bla snabbhet och skulle behöva kapa matchvikten lite

9. Hur kommer det sig att du gör så mycket mål?
Jag har med åren ändrat spelstilen till något mer tråkigare men effektiv där man inte bjuder på något godis utan håller sig där flest mål görs enligt statistiken helt enkelt

10. Vad är ditt bästa personliga fotbollsminne?
Kanske inte bästa men några utan dem roligaste är helt klart iranresorna där man fått vara med om mycket intressant både på och utanför planen

11. Vem är den bästa fotbollsspelaren som har du spelat med?
Den som jag imponerats mest av är nog Pavel Zavadil som hade löjlig högstanivå men sen finns de flera andra som varit under utveckling och gått längre efter jag spelade med dem. Omid Ebrahimi har jag gjort några träningar med men inte spelat med men han va riktigt riktigt bra

12. Vad gör du om dagarna när du inte spelar fotboll och är måltjuv?
Jobbar på Länsförsäkringar så det är kontor som gäller hela dagarna.

13. Hur kändes det att möta FC förra säsongen och inte vinna en enda gång?
Endast 1 poäng på dem två prestigematcherna är inget att skryta med så jag får hålla låg profil första tiden när träningarna börjar helt enkelt även om jag gjorde ett tröstmål.

14. Hur hamna du i FC och varför föll valet på FC inför 2020?
Har haft kontakt med FC i några år nu eftersom jag lärt känna en del inom klubben och var väldigt nära inför föregående säsong. Efter ett bra möte med Stefan så kände jag att jag ville få ta del av den fantastiska stämningen som jag hört så mycket om.

15. Vad har du för förväntningar på säsongen 2020?
Som jag förstår det så har FC haft en vana att vinna och det är väl ingen idé att ha andra mål eller förväntningar kommande år även om det är tufft och krävs lite tur på vägen

16. Hur känns det att få legenden Johan Mjällby som tränare?
Det ser jag fram emot och det skall bli intressant, tror mig ha lite koll på hur han vill att laget skall spela efter att ha mött VSK när han va där samt FC föregående säsong.

17. Hur känns det att få spela på Kristinebergs fina sallad?
Min kropp är mycket nöjd med att få spela på gräs och att det är Krillans fina Ruccola gör inte saken sämre

18. Vad är dina känslor inför det historiska derbyt mot Karlberg? Hur tror du att det går?
Det viktigaste är att slå Brandimarti om han blir kvar i KB
Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2020 i division 2 Norra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
KOMMANDE MATCH
vs
Lör 8 aug 16:00
Fagersta Södra IK
Seriematch
Onsjövallen
SERIETABELL
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS
“Att få hjälpa till med min expertis inom sport har alltid varit en dröm. Utöver det känner jag att mitt varumärke går hand i hand med vad FC är och står för.”
- Daniel Pernsköld, VD
SP3 AB
“Att fått vara med från början på denna resa, hjälpa till och stöjda FC! Se mathcer och få visualiseras tillsammans kändes som en självklart. Tillsammans blir vi vinnare!”
- Johan Eriksson, VD
08-Plattsättarna
“På ett tidigt stadie fann vi bra och roliga sätt att skapa/utveckla varandras varumärken samt affärer! Tillsammans hittade vi en punkt som passade oss väldigt bra och på en rolig nivå för en lång relation tillsammans.”
- Josef Elias
Happy Boss