Årets hemmaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
Årets bortaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
MATCHRAPPORT
Stureby SK
0 – 8
FC Stockholm Inter.
Se fler bilder från matchen
Referat Stureby SK - FC Stockholm
ons 2015-05-13 | Simon Brännström

De hade tränat hela sitt liv. Det var lite så det var. Var du kändis då skulle du kunna dina kändisritualer. SVT-huset hade alltid haft sina genomgångar i matsalen. Fast senaste gången hade kört i en korridor. Man skulle tydligen få lite mer vardagskänsla då. Du skulle promenera som vanligt, titta dig omkring – just den här dagen hade de bjudit in ickekändisar för äkthetens skull – sedan när du såg en kändiskollega i vimlet skulle du möta dennes blick och säga hej. Kändishejet. Det var lite därför man ville bli känd. Just för att kunna heja på sina kändiskollegor och känna sig lite stor och mäktig på samma gång.

När Nannskog hade dragit igång sitt sedvanliga skånska brandtal, och spelarna satt storögda och lyssnade. Utanför pissade regnet ner och pölarna låg djupa på den fina grusplanen. FC satt spända och söp in varenda ord. Det var en timme kvar till match på Enskede IP. Nykomlingarna Stureby SK skulle stå för motståndet. Daniel Nannskog skulle precis dra igång en liten ring med ryggdunkar och skånska glosor. Det var då det lilla knattelaget sprang in. Regnet följde efter dem och rummet blev genast våtare än vått. Men det var också då det skedde. Ljuset försvinner. En mäktig och vältränad kroppshydda fyller nu upp dörren. Stegen är bestämda. Huvudet högt. In kliver en kändis. En SVT-kändis. Anders Lundin står plötsligt i rummet och Nannskog kände direkt hur pulsen steg och hur munnen torkade ut. En kändis. Men Nannskog var säker, självsäker. De mötte varandras blickar, egentligen ville Nannskog blinka men höll hans bruna vackra ögon öppna.
- Hej. Huvudet knyckte lite. Som en enkel nickning. Rösten var hes.
- Hej. Lite gladare, lite mer vant men också så där kändishes. Lundin och Nannskogs blickar möttes. Precis som de tränat på i korridorerna. Kändishejet var avklarat.

Timmarna innan match var det alltid extra jobbigt. Magen var som hårdast och att gå på toaletten var inte ens att tänka på. Han hade hört att vissa fick diarré och mådde illa. Men inte han, verkligen inte han! Här var det hårdhet som gällde. Precis som hans kropp. Hård, fast ibland lite mjuk. Anton kände att han hade kommit in i gänget bra nu. Riktigt jävla bra. Han hade varit ute och käkat middag med kapten Love Lidström förra helgen, och efter matchen så skulle Johan Sund visa honom hur man slog hårda bredsidor. Nu satt han där. I den finaste av bilar och ville bara fram till Enskede IP. Till grusets hemstad. GPS:n hade destinationen inslagen. Regnet smattrade på rutan och högtalarna spelade än en gång musiken från FC-filmerna. Han njöt, han log, och han var hungrig. Riktigt jävla hungrig.

När Nannskog hade slutat raljera på skånska. När det endast var en kändis kvar. När ringen av spelarna slutat att applådera, och när Leffes kaffe var slut. Då stod han i mitten igen. Blickarna var fästa på hans hårda bröst. Han drog startelvan:


Startelva: 4-2-3-1

Målvakt:
Simon Röse

Försvarare:
Jose Monteiro Hristos Kitsos Andreas Karlsson Magnus Palm

Def Mittfältare
Robert Damberg Mathias Sundberg

Off Mittfältare:
Daniel Hauser Mikael Erstadius Johan Sund

Forward
Ivan Tedengren


Avbytare

Linus Hallström
Eric Uskali
Vasilis Birbas
Daniel Hoch
Farid Hafsia

Precis som Gud hade lovat, så slutade det regna precis innan matchstart. Dropparna torkade sakta från molnen, och solen kunde ha värmt om den tittade fram. Ivan Tedengren stod redo. Han hoppade, knöt lite skor, spännde skinkorna – det gjorde han alltid innan domaren blåste igång. När skinkan sedan var så där spänd och hård, så att det kändes sköna ilningar genom hela benen, då ven visselpipan över Enskede IP. Han släppte allt vad skinkor var och satte fart.

Målvakten förstod inte vad som hände. Bollen hade varit enkel. En för lång passning, och han skulle bara glida ut och skopa in den. Men Ivan han störde, och målvakten låg kvar. Utan boll och utan koll. Tedengren sköt mycket behärskat in 1-0. 36 sekunder, och FC var i ledning.

Det här var en match där Stureby inte skulle ha en chans. Chansen var bortblåst, och bollarna var orangea – och Ivan han fortsätte sätta skräck i målvakten.

2-0 var så där vackert, som bara Ivan kan göra. Johan Sund hoppar högt. Högre än högst faktiskt. Han nickar bollen mot mål, och visst skulle den gått in om inte. Om inte, Ivan Tedengren, Tsaren från Ryssland sträcker fram sin långa, blåa tå. Och där, precis innan bollen rullar över linjen, så trycker han in den. Snyggt. Vackert, distinkt.

När sekunderna sedan fortsätter att ticka, men inte så många – för i denna match går det fort. Så gör han det igen. Ryska Ivan. På volley hoppar han upp, likt många fåglar svävar han över marken och med den sträckta bredsidan droppar han in bollen. 3-0 och det har gått 15 minuter.

Nannskog vänder sig mot bänken. Ögonen glänser. Gråten är nära, och halsen är full av klumpar.
- Det där. Det där har han lärt sig av mig. Skånskan bräker, och tårarna sprutar. Det där har han lärt sig av mig, min son, fortsätter han. Innan han vänder sig om och möter Ivan i en stor härlig familjekram.

Matchen fortsätter i ett högt tempo. Mikael Erstadius. En av seriens absolut bästa spelare, är så där bra som bara han kan vara. Han lämnar inte en backlinje i fred. Inte en motspelare får en lugn stund. För Erstadius, han vinner allt, och alla. Det är då han vinner boll högt. Ser Daniel Hauser löpa mot mål, passningen är delikat. Hauser tar emot med utsträckt bröst. Dribblar förbi sin försvarare. Helt ensam med målvakten. Till vänster så kommer monstret Socker Sund. Hauser passar. Johan Sunddundrar upp den i krysset. 4-0.

När sedan Robert Damberg och Mathias Sundberg fortsätter att vinna boll på mitten, och när de sen sätter anfallarna i fantastiska lägen, efter underbara passningar. Då är det bara en tidsfråga innnan Hauser gör mål. Snabbt, hårt, och vackert så dribblar han sig förbi. Viker inåt, och med en ursinnig kraft trycker han upp bollen i borte krysset från 30 meter. 5-0, halvtid. FC har vaknat!

Nannskogs skånska är så obegriplig i omklädnignsrummet att ingen förstår vad han säger. Men de förstår att han är glad, för rösten spricker om vartannat och kinderna är torra av salt från gamla tårar. Tillsammans applåderar de varandra, och bestämmer att inte slå av på kraften eller energin.

Så andra halvlek börjar där den första slutar.
Vasilis Birbas är magisk när han kommer in. Lika så den finska trollkarlen Eric Uskali. Hristos Kitsos och Andreas Karlsson släpper ingen förbi sig.

FC äter upp sina motståndare och det dröjer inte länge innan FC får en fin möjlighet att göra 6-0. Frisparken ligger 33 meter från mål. Eric Uskalistår ensam vid bollen. Han mumlar på finska. Kliar sig på sin skägglösa haka, innan hans högra vrist trycker in bollen. Den far över muren, hårt och otagbart borrar den in sig i något som kan liknas vid ett krys.
Med den ljusaste och gällaste av stämmor så skriker han okontrollerat. Hanskarna kastas av och med galopperande steg springar han allt vad han kan mot sin bästis. Hans bästis har äntligen gjort mål och nu skulle de kramas. Simon Röse springer och gråter på samma gång. När han omfamnar Eric så brister det. Tårarna sprutar.
- Älskar dig, viskar Röse. Älskar dig min bästis.

Matchen står lite stilla efter frisparken och kramen. Men tillslut växlar FC upp igen. Denna gång är det den bloggande vänsterbacken Magnus Palm. På ett inlägg från Uskali lyfter han från marken och med en hård västkustpanna sitter bollen otagbart, rakt upp i krysset. 7-0.

Men FC är inte nöjda. De är inte klara. För det finns grekisk magi på planen. Vasilis Birbas. Fastlandets rikaste grek. Med fötter av retzina och vader av oliver så kommer han fri. Hårt. Vackert. Ribba in, och matchresultatet är satt. 8-0. Seriens största seger, och FC springer mot divsion 3.

Anton var vansinnig. Han hade åkt fel. Satans jävla GPS. Hur fan kunde han tro att Enskede låg utanför Gävle. Fan också. Jaja, nästa match skulle han fan inte missa. FC Krukan på en onsdagkväll på Kristinebergs IP!

- Vafan är Anton? Nannskogs röst var nu kristallklar. Den var inte arg, utan mer ledsen.
- Han är inte här. Robert Damberg skakade på huvudet, och tittade ner i kaklet.
- Va? Fan ockå. Nu var skånskan tillbaka. Känns inte lika bra att vinna när inte Anton är här. Nannskog sparkade till papperskorgen. Men vafan. Vi vann för honom ikväll! Det gjorde vi. Det är fint. Den kör vi.


________________________
Tack Stureby för en väldigt trevlig match! Och för att ni tagit så väl hand om vår gamla spelare David! Stort lycka till, och välkommna till Kristinebergs IP i höst!


Målskyttar:
Ivan Tedengren 3
Eric Uskali
Daniel Hauser
Johan Sund
Vasilis Birbas

Matchens sheriffer:
Ivan Tedengren
Robert Damberg

Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2020 i division 2 Norra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
SERIETABELL
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS