Årets hemmaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
Årets bortaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
MATCHRAPPORT
FC Stockholm Inter.
6 – 1
Värtans IK
Se fler bilder från matchen
Referat FC Stockholm - Värtans IK
mån 2015-09-21 | Simon Brännström

- Men vafan. Kom igen då. Likt en skånsk Johan Falk, hamrade Nannskog på tangentbordet. Näe men vafan!
- Ta det lugnt. Elfver hatade när Nannskog brusade upp, vad som helst skulle ju kunna hända. Resultatet kommer, lugna ner dig försökte han.
Nannskog vägrade att lyssna. Som besatt hamrade han på F5-tangenten. Sidan uppdaterades men aldrig resultatet. HELVETE. Skånskan var så bräkig att konsonanterna knappt hängde med.
- Fan Stefan! När fan kommer det?


Direkt efter vinsten mot Värtan hade Nannskog föreslagit för Elfver att de skulle hem till honom på söndagen. Låta Elfver få beundra hans vindsvåning med lite dyra bjälkar i taket och dricka ett riktigt dyrt vin. Kanske surra lite fotboll, ta ett bad – han visste att Elfver älskade att bada - men framförallt skulle de sitta och trycka på F5 och uppdatera Stff.se, sidan där FCs framtid fanns. Under söndagen skulle nämligen IFK Lidingö och FC Krukan mötas. Ett FC Krukan som många i serien underskattade men som Nannskog visste hade kapacitet. Sen borde det laget känna skuld. Rikligt med skuld. Då det var matchen mellan FC och Krukan som Johan Sund, FCs hjärta skadade sig. Nu satt de där Nannskog och Elfver i varsin badrock, lite blöta i håret. Snart, mycket snart skulle resultatet redovisas och framtiden för FC Stockholm skulle ta några nya steg.

Några timmar innan hade Elfver ringt på dörren. Lite nervös. Första gången hemma hos en kändis. Vad skulle man ha med sig egentligen. Det kanske är helt andra värderingar i kändisvärlden och tankarna snurrade runt. För han visste att när det kommer någon som Nannskog inte känner, någon vanlig person. Ja då blir han som en helt annan person. Han kommer ihåg under någon match när han hade hälsat på Brännströms tjej. En stenhård blick. Ett fast handslag.
- Daniel Nannskog. Två mål på sju landskamper. Varsågod. Hej. Sen hade han bara givet henne ryggen och börjat skrika ut lite skånska domderingar på plan.

Nannskog öppnade dörren efter en rätt lång tid. Stefan stod och stampade med fötterna och i handen höll han ett chablis för sjuttionio kronor. Nannskog hade varit som vanligt sagt något konstigt på skånska och sen börjat peka upp mot bjälkarna. Han tittade inte ens på flaskan. Ställde den på en liten pall vid skostället.
Redan i hallen hade de börjat tjattra om Ingarömatchen. Matchen som FC bara skulle vinna. En match som på förhand skulle vara svår. För på naturgräset ute på Ingarövallen, där är hemmalaget alltid svårslaget.

Startelva: 4-4-2

Simon Röse

Jose Monteiro – Andreas Karlsson – Martin Jatko – Robin Wikman

Mikael Erstadius – Robert Damberg – Love Lidström© - Johannes Grahn

Pepe Vasquez – Ivan Tedengren

Avbytare:
Eric Uskali
Dany Poles
Farid Hafsia
Mathias Sundberg
Magnus Palm.

Egentligen fanns det inte så mycket att säga om den matchen. Det hade varit FC från matchminut 0. Ingarö låg flera nivåer under FC denna match, och med ett otroligt effektivt mittfält med Robert Damberg i spetsen så kom de inte till ett enda avslut.
Framåt sprutade det ut anfallskombinationer från FC, och bäst den här kvällen var nog Johannes Grahn. Amerikanen som är svensk. En av Skövdes finaste dialekter och fötter. Grahn fullkomligt massakrerade Ingraö och smällde in ett vackert hattrick.
När domaren tillslut blåser av matchen har Pepe Vasquez blivit biten i hakan. Grahn har gjort hattrick. Erstadius har sprungit två mil. Dany Poles har debuterat. Mathias Sundberg är tillbaka. Ivan Tedengren befäst sig i skytteligatoppen – och FC tagit ett stort steg till div 3.

6-0 slutar matchen. Siffror som borde varit bra mycket högre.

Målskyttar:
Johannes Grahn 3
Ivan Tedengren
Eric Uskali
Mikael Erstadius

Under bjälkarna i vindsvåningen så fnittrar Stefan plötsligt till. Lite som bubbel, det porlar ur honom. Så där ljust och gällt som bara han kan fnittra. Nannskog tittar konstigt på honom.
- Vad är det? Skånskan bräker till.
- Nej. Men. Alltså. Värtans tränare innan matchen?
Nannskog bara ler, och faller in i Stefans fnitter.

Lördagen hade börjat som alla andra dagar då det är match. Ont i magen. Love Lidström hatade matchdagar. Men han älskade dem också. Fast ändå inte, men ändå. Nu satt han i sin bil. Inte alls en lika ful bil som Värtan hade sagt. Nej han körde sin farmors bil. En fin Fiat Fiesta från -82. Den fina solblekta och K-märkta Fiestan, som alltid stod i sina fulla prakt på Skebokvarnsvägen. Som han älskade att åka runt i den. Han blev arg när han tänkte på Värtans skymf. Volvo 242. Näe. Love körde Fiesta, så enkelt är det.

När Love tillslut parker i dungen på Kristinebergs IP så låg idrottsplatsen och gassade sig i solen. Planen som är en av Sveriges absolut bästa naturgräs hade börjat förbereda sig för vintern. Ett mäktigt sandlager, med finaste sand från bunkrarna på Bro Hof hade lagt sig som ett täcke. De gröna stråna vajade vackert. Trots sanden är planen bättre än alla konstgräs i världen, för fotboll ska spelas på gräs. Vare sig det är sand eller ej.

Efter Ingarömatchen och en målskillnad som skulle vara riktigt svår för Lidingö att knappa in på, så var humöret på topp när Nannskog började briljera på skånska i omklädningsrummet. Hans iver att få berätta vad han precis hade hört fick honom att fnittra hysteriskt.

Precis innan matchen skulle startas, och precis innan lagen skulle gå in och sätta på sig matchkläderna hade Värtans coach valt att berätta sanningen för Nannskog. Nannskog hade suttit ner, lyssnat och låtit orden smälta in.

Nu stod han omklädningsrummet. Fnittrig och alldeles till sig på sitt skånska vis.
- Grabbar. Nu ska ni få höra. För precis fem minuter sen så hade jag ett långt snack med Värtans coach. Vet ni vad han sa? Helt uppriktigt berättade han för mig att Värtan. De är seriens bästa lag. De är bättre än Lidingö egentligen. De har ett spel som är bättre än alla andras, och helt enkelt så är de seriens absolut bästa lag. Så vad säger ni? Ska vi inte bevisa att han har fel? En gång till?

Minnena från vårmötet blixtrade till i omklädningsrummet. För FC hade vunnit med 6-2. En seger som inte FC lade allt för stor vikt på, men en förlust som sved ordetligt för Värtan. Det var nämligen Värtans största förlust på 2000-talet.

Efter ett hundratal highfives så sprang FC ut på planen. Ut för att bevisa för Värtans coach att han hade fel. För laget som är bäst i serien. Det är FC, och inget annat.

Startelva: 4-4-2

Simon Röse

Jose Monteiro Andreas Karlsson Martin Jatko Magnus Palm

Mikael Erstadius Love Lidström© Robert Damberg Johannes Grahn

Gustaf Segerström Pepe Vasquez

Avbytare:
Eric Uskali
Mathias Sundberg
Farid Hafsia
Linus Hallström
Dany Poles

När domaren blåser igång matchen har det blivit höst. Det är kallt, ruggigt och blåsten ligger på. Att pressen ligger på FC och att allas nerver spökade visade sig tydligt. De första tjugo minuterna hade ingen riktig FC-karaktär. Utan det var en kamp en vilja och ett krig. Varken Värtan eller FC vägrade att förlora duellerna och det märktes direkt att matchen skulle bli hård. Men ju längre och snabbare minuterna började ticka så smög sig FC kvalité in. En kvalité som skulle visa sig vara vinnande.

På topp började Gustaf Segerström och Pepe Vasquez hitta varandra. Detta var första gången de spelade ihop och de blev bara starkare och starkare ju längre matchen pågick. Segerström var ett djur. En skånsk tiger som Nannskog skulle sagt. Han vann allt. FC kom fram i positionerna. Mikael Erstadius och Johannes Grahn utmanade gång på gång på sina kanter, och hade inte Värtan haft en duktig målvakt hade ledningen nog kommit tidigare.

Men när Gustaf Segerström bestämmer sig. Då bestämmer han sig. Därför när höjdbollen kommer från Damberg och han missar blir många på plan förvånade. Men Gustaf har en plan. Han har bestämt sig för andrabollen, vagga in Värtan i en falsk trygghet. Han trycker bort sin back, starkt och snyggt. Två försvarare kvar. En liten tittfint. En liten sulfint, och han är fri. Stenhårt med insidan av vristen sitter bollen stenhårt i bortre stolpen. Vackert. 1-0 ’40 minuten. Inga fler mål innan domaren blåser av halvleken.

Halvtidssnacket är klassiskt Nannskog. Mycket skånska. Vad som är klart är att när domaren blåser igång andra halvlek, så ska FC köra på för fullt - direkt.

Det är tillslut Erstadius som sätter prägeln. Den evigt krigande Erstadius som än en gång kommer förbi sin försvarare. Hårt, riktigt hårt sätter han inspelet efter backen och varken sand eller gräs kan stoppa det som sker. På bortre stolpen kommer Pepe Vasquez. Vår peruanska stjärna, och mycket kontrollerat trycker han dit bollen med sträckt vrist, 2-0. Välförtjänt och extremt skönt. ’48 minuten.

Sen händer det som inte får ske. FC slappnar av, och direkt så hotar Värtan. På kanten kommer inspelet, och FC bestämmer sig att ingen i Värtan ska få göra mål. Därför väljer Andreas Karlsson att glidtackla in bollen i eget mål. Rätt snyggt. 2-1 ’49:e minuten

Arga och frustrerade så höjer sig FC direkt. Nannskog skriker oförstående på skånska, men ingen förstår någonting. Men, Johannes Grahn sätter fart. Han dribblar av två spelare innan han fri med målvakten, en målvakt Johannes rundar och med en enkel klack friställer han Mikael Erstadius. 3-1 50’minuten

Samtidigt som luften sipprar ur spelarna i Värtan så fylls det på hos FC. Starka och beslutsamma vinner FC numera allt på plan. Varenda närkamp, varenda duell. Det är bara Värtans målvakt som håller nere siffrorna.

När sedan Love Lidström vänder bort två motståndare på mittplan och med en klassisk Lidströmpassning hittar en framrusande Pepe Vera sitter fyran. Pepe gör inget misstag när han först fintar bort den sista försvararen och därefter mycket kyligt placerar in 4-1 ’58 minuten.

FC trummar på, och fortsätter att skapa chanser. Flera gånger om borde FC fått straff men domaren håller en konsekvent nivå och tillåter hårt spel matchen igenom. När Erstadius dock för femte gången blir bryskt nertacklad i straffområdet blir domaren tvungen att blåsa.
Gustaf Segerström som är säkrare än säkrast trycker in bollen i bortre krysset. 5-1 ´ 76’ minuten.

FC är inte nöjda. FC vill slå sitt eget rekord genom att ge Värtans sin största förlust på 2000-talet. När Mikael Erstadius en av matchens sheriffer trycker sig förbi allt och alla, fintar, ler, skrattar och drar in bollen i krysset och gör 6-1 är det klart.

FC vinner matchen. Väldigt rättvist. Både sanden och gräset på planet är nöjda. Alla är nöjda. FC har befäst sin position i toppen i tabellen, och Nannskog njuter. Njuter på skånska.

- Vafan! Skånskan bräker bland takbjälkarna. Vafan Stefan! När fan kommer resultatet?
Stefan tittar på honom. Blundar. Skakar på huvudet. Suckar så där högt och irriterat som bara han kan.
- Nannskog. Ta det lugnt. Tryck på uppdatera en gång till.
Med en darrig hand för Nannskog fingrarna över musplattan. Han struntar i att trycka F5. Han trycker på uppdatera sidan istället. Då står det där. Resultatet. De skriker ihop. Skånskan och Stockholmskan bildar något konstigt glädjetjut. Men mitt bland badrockar, takbjälkar och på vindsvåningen på söder så kramar de om varandra, hårdare än hårt.

FC Krukan har vunnit borta mot IFK Lidingö. Med 2-1. FC är klara för divsion 3.

- Helvete va fint. HELVETE! Brister de ut i kör. HELVETE!

________________________________________________________________________

• Ingarö. Vi tackar Ingarö för ett väldigt trevlig bemötande ute på Ingarövallen, och härligt att få spela på ett fint naturgräs. Tack och stort lycka till i resterande två omgångar.

• Värtan. Kära Värtan, med Roger Melin i spetsen. Tack för två trevliga matcher. Alltid lika kul att även ni håller division 4 mellersta uppe bland sociala medier och skriver om och inför matcherna. Det behövs, ni behövs. Nästa år är det er tur att ta hem serien.

Matchens sheriff:
Ingarö: Mikael Erstadius, Johannes Grahn, Andreas Karlsson
Värtan: Mikael Erstadius, Gustaf Segerström, Jose Monteiro

Mål:

Ingarö:
Johannes Grahn 3
Mikael Erstadius
Eric Uskali
Ivan Tedengren

Värtan:
Mikael Erstadius 2
Gustaf Segerström 2
Pepe Vasquez 2

Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2020 i division 2 Norra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
SERIETABELL
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS