Årets hemmaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
Årets bortaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
MATCHRAPPORT
FC Stockholm Inter.
2 – 1
IFK Haninge
Se fler bilder från matchen
Referat FC Stockholm - IFK Haninge
mån 2016-08-22 | Simon Brännström

- Men vadå? Menar du allvar nu! Han kan väl inte ha sagt så? Stefan Elfver bara skakade på huvudet och blundade trött efter han ställt frågan. Det hade börjat skymma och hösten hade svept in. Segersången hade sakta ebbat ut från omklädningsrummet och vinstens sötma hade bytt skepnad och fyllt munnen med en sträv beska.

Simon Röse orkade inte ens svara. Hela kroppen var bara tom. Han var arg. Arg för att han hade tappat huvudet. Arg för att ord kan göra så ont, men framför allt ledsen. Han förstod verkligen inte hur någon kunde uppföra sig så som han i Haninge hade gjort. Bröstet var nu bara fullt av en stor, tung suck.

Innan solen hade gått ner. Innan sången hade ebbat av, och innan nakna manskroppar hade dansat i duschen så hade Kristinebergs IP fyllts av kamp. Ett slagfält där två lag krigade och bjöd på en uppvisning i match som ingen hade kunnat förutspå. Seriens två bästa lag skulle göra upp om vem skulle ta ledarrollen under hösten. Vem som skulle vara serieledare och vem som skulle bli tvunget att jaga.

Den ljuvligaste sommarbris hade svept in över Kristinebergs kortklippta gräs. Filip Bergman älskade att stå där, barfota och blunda. Han kände sig som om han var fotbollens Ernst. Han ville också vara mysig fast mysig på ett hårt sätt. Han var nervös, det måste han erkänna för hela magen vred och vände sig, och inte ens grässtråna mellan hans hårig tår kunde få honom att slappna av. Det här skulle bli en riktigt jobbig match, och så viktigt med ett bra resultat. Förra helgen hade de förlorat mot ett bra Trosa Vagnhärad. FC hade aldrig hittat sig själva under den matchen, det var som om de hade gått på tomgång – växlade aldrig upp. Det fick bara inte hända den här gången. Inte mot IFK Haninge. Inte i seriefinalen. Han visste vad som skulle göras. Han var helt säker nu. Startelvan. Taktiken. Allt, hade planerats i detalj.

Om några timmar var det dags. Då skulle kriget på Krillan ta sin början. Ett krig där verkligen en spelare skulle strida med smutsiga bomber.

När Filip Bergman hade stängt dörren, och stod framför spelarna i omklädningsrummet så fylldes han av mod. Han kände sig trygg hos dem, visste att de skulle stå upp och springa tills benen inte bar dem längre, men ändå fortsätta. Han visste att de var förberedda på vad som väntade där ute. Han visste att tillsammans skulle de klara av det. Tillsammans skulle de än en gång vara serieledare när domaren blåste av matchen, för den här matchen skulle bara vinnas. Så enkelt var det.

Startelva: 4-3-3

Simon Röse

Linus Karlsson Jose Monteiro Andreas Karlsson Farid Hafsia

Filip Lindmark Robert Damberg Mani Tourang

Taner Kocak Sencer Soguk Anton Sandberg-Magnusson

Avbytare:
Eddy Sjöberg
Dany Poles
Mikael Erstadius
Johannes Grahn
William Olsson Lejune
Linus Hallström
Johan Sund

När domaren blåser igång matchen så är det inget skönspel han blåser igång. Han blåser igång ett krig. Seriens två bästa lag ska göra upp. Göra upp ordentligt. IFK Haninge är otroligt bra denna dag och man förstår verkligen varför de ligger i toppen av tabellen.

Att FC är starka hemma på naturgräset har visat sig under hela året, men det är Haninge som öppnar starkast.
FC lägger sig rätt i sina positioner. Vägrar släppa till några chanser. Längst bak så styr kapten Jose Monteiro. Styr sina medspelare rätt och tillsammans kämpar de ner muren från Haninge.

Haninge tar dock tag i matchen. De styr och skapar oreda – men är ändå inte riktigt nära att hota på allvar. Så när FC sakta börjat jobba in sig matchen kommer läget som inte skulle få komma.

Inlägget är precist. Haningeforwarden tar sig förbi sin försvarare och trycker till bollen. Skottet är stenhårt och sticker iväg mot krysset i en läskig fart. Men då, där och då. Tar matchen en annan skepnad. In kommer FC, och FC tar över. För Simon Röse vägrar att släppa in ett mål idag, med en snabb förflyttning i sidled och med ett kattlikt upphopp svävar han och med sin utsträckta tatuerade vänsterarm boxar han bort bollen från mål och räddar FC från ett solklart underläge.

Den räddningen fick FC att våga stå upp. Nu vinner FC varje duell. FC trycker ner Haninge och anfallskvartetten Mani Tourang, Sencer Soguk, Taner Kocak och Anton Sandberg Magnnuson hotar Haninge ständigt.

Stressade och pressade tappar Haninge mycket boll i backlinjen. FC är där direkt. Hugger. Snabba omställningar och FC prövar Haninges målvakt gång efter annan.

Och det är precis det som händer på mittplan. En snabb omställning. Mani Tourang stressar sönder sin försvarare som tappar bollen. Anton Sandberg Magnusson får bollen i djupet och drar iväg mot mål. Han vill skjuta, trycka till den med vänster och dundra upp den i nättaket. Men det går inte. Sencer Soguk har nämligen tagit en magnifik löpning och står helt ensam, med öppet mål. Passningen är så där bra som bara Anton kan passa, och Sencer blundar när han smeker in bollen med bredsidan av foten.

Till toner av Tarkan dansar sig Sencer fram till sina lagkamrater och omfamnas, och kramarna vill aldrig ta slut. 1-0 ’27 minuten.
FC leder matchen, och leder nu serien.

Resten av halvleken så fortsätter kriget. Ett krig som Farid Hafisa vinner gång på gång mot hans antagonist och lagkapten i IFK Haninge. För trots att lagkaptenen har hörts säga till sina medspelare att de skulle anfalla på vänsterkanten, för den försvararen var så sjukt seg – så kommer Haninge ingenstans. För vad de inte visste var att Farid Hafsia är ett monster, och det är ingen som kommer förbi honom.

När FC än en gång stressar sönder Haninges försvar så spelar Taner Kocak fram Sencer i ett friläge. Sencer tänker så rätt, men ibland blir det inte som man tänker. Lobben hade varit så vacker, men den här gången räddar Haninges målvakt. 2-0 där och matchen hade nog redan varit avgjord.

När Jose Monteiro sedan kommer högst på en hörna och nickar ner bollen till en av planens giganter; Filip Lindmark som dundrar direkt på volley. Då tror alla att 2-0 var klart. Stolpen ville annorlunda och räddade Haninge denna gång. Sekunden senare blåser domaren av den tuffaste halvleken FC har spelat. Men FC leder, och ligger i topp.

Att Haninge behöver göra något för att komma in i matchen är tydligt, då de gör två byten i paus. FC har haft allt på slutet. Det börjar rinna över för många spelare i Haninge, frustationen kryper i deras kroppar. Speciellt när Simon Röse storspelar.

När Haninge tillslut får en chans till kvittering så står han i vägen som så många gånger förr. Haningespelaren kommer fri från nästan halva plan. Men Röse vet vad han ska göra, han ska rädda. Så det är det han gör. Luften ur Haninge börjar gå ut, och spelet blir fulare och fulare.

Så när solen värmer som mest, och läktaren är full av eufori och nervositet får FC en hörna. Filip Lindmark sliter sig loss från sin försvarare, men hinner inte undan. Armbågen är hård, och riktigt ful. Den träffar honom över halsen. Filip förstår inte vad som händer och vaknar upp sekunderna senare i gräset. Halsen skriker efter luft, och det känns som strupen ska sprängas. Det röda kortet är solklart och Haninge är decimerat.

Minuterna senare så blir Haninge straffade direkt. En av planens kungar gör nämligen årets mål. Filip Lindmark vinner en andraboll, som sen studsar ut mot sidlinjen. Från 40 meter. 40 meter ifrån mål. Så ser han det som ingen annan ser. Anton Sandberg-Magnusson ser nämligen sånt. Vristen är sträckt, och skottet skjuter fart. Det är inte någon som egentligen förstår vad som händer. Men bollen seglar - seglar mot det bortre krysset och hårt, otagbart gör Anton 2-0 till FC. ’66

Glädjen är total. Spelarna och ledarna flyger upp i luften. De springer in på plan. Anton Fernández Selg rusar ner från tornet. Längdhoppgropens sand bjuder in till kramkalas. Där samlas de alla, i den mysigaste och härligaste av kramar. De skriker och klappar om varandra, och tillsammans så kände de att allt är möjligt.

När Haninge sedan missar en straff i 75:e minuten efter att Röse lyckats skrämma straffläggaren att missa. Då tror alla att matchen är vunnen. Men… det är då de kommer. Det är då de börjar fällas. De smutsiga bomberna. Att matchen tar en annan ställning, och man gör allt för att vinna. Det är där och då som luften och kärleken pyser ut ur Simon Röses fina och varma kropp.
För han fick höra saker, ingen ska behöva höra.

När domaren blåser av matchen har han delat ut tretton gula kort och tre röda. Men det är en spelare som inte har fått något, vilket är så obegripligt att det gör ont.

Men FC vinner matchen. Och FC är nu serieledare. En serieledning som aldrig ska tappas. Främst för Simon Röses skull, för vi är alla tillsammans.

Så där på bänken. Där hösten smugit in. Där vinden inte blåser, och skuggorna är mörka. Sitter Stefan Elfveroch håller en varm arm över Röses axlar.

- Gubben. På riktigt. Berätta en gång till vad som hände. Stefan känner hur hans blod börjar koka av ilska. Han vill egentligen inte höra det igen. Men han måste.

Röse tittade ner i marken. Egentligen orkade han inte surra om det. Det var tungt som det redan var, men han drog en lång suck, och med tunga ord började han berätta. Orden slog emot Stefan med sådan kraft. Han visste hur tungt Röse hade haft det under våren efter hans mamma förlorat kampen mot cancern. Att Simon då får höra dessa ord på fotbollsplanen. I fotbollen som han älskar, i fotbollen som hjälpt honom ur det tyngsta mörker. Hur dessa ord hugger honom djupt och hårt i bröstet - och bara förstör.

Stefan kokade. Han var så arg. Hans arm kramade om Simon allt hårdare, och han ville aara skrika rakt ut. Skrika ut frustation och ilska. Han stålsatte sig, kämpade emot.

- Det här är väl samma person som gick fram till Filip i andra halvlek va? Frågade Stefan, lugnt. Han som trampade på Mani när han låg ner? Samma kille som gick efter din pappa som om han ville slåss?

Simon Röse svarade inte. Tystnaden sade allt. Vinsten hade förlorat sin charm. Fotbollen hade blivit smutsig, men han visste att skulle få känna kärleken snart igen. Att han skulle omfamnas i omklädningsrummet som en vinnare. För det är vad Simon Röse är, han är en vinnare.

Tack till nästan hela IFK Haninge förutom en person, för en extremt spännande match och häftig kamp om seriesegern! Och du som faktiskt inte får ett tack för matchen, du vet precis vem du är. Vi hoppas verkligen att du sväljer din stolthet och ber om ursäkt. För det du gjorde hör inte hemma på en fotbollsplan, inte någonstans, inte någongång. Aldrig.

#motdiv2 #backaröse
Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2020 i division 2 Norra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
SERIETABELL
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS