Årets hemmaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
Årets bortaställ. Puma är ny klädleverantör och Kichi Invest ny huvudpartner!
MATCHRAPPORT
FC Stockholm Inter.
3 – 2
Enköpings SK FK
Se fler bilder från matchen
Referat FC - Enköpings SK
ons 2016-10-12 | Simon Brännström

Helvete vad kallt det hade varit. Det var som om den iskalla vinden örfilade honom. Om och om igen. Enköping. Sveriges närmaste stad. Filip hade hört radioreklamen hela vägen ner i bilen. Något litet barn som ropade på sin pappa. – Pappa, pappa lyssna; Femköping, Fyrköping, Treköping, Tvåköping. Enköping… och så något litet fnitter. Var väl för sig rätt kul tänkte han. Men jävlar vad kallt det varit. De borde göra om reklamen. Enköping Sveriges Kallaste stad.

När han klivit ut på Enavallen, arenan som han hade haft som hemmaplan för 16 år sedan. Sexton jävla år, var det verkligen så längesen? Filip Bergman hade ryst till. Mest av härliga minnen men även för att tiden bara springer framåt utan att ta hänsyn. Jävla bajstid. Det hade varit rätt kul att tränaren i Enköping idag var Martin Andersson, han som bara hade varit 16 år och så där skägglös som bara en sextonåring kan vara. Jävlar vad längesen det var. Nu hade de varit motståndare istället, fast på samma arena – men denna gång hade de inte fått stå på plan. Det hade varit en härlig känsla att se hans gamla lagkamrat domdera ut sina orders till hans spelare.
Nu hade det gått några dagar efter matchen och det kändes bra. En poäng borta är alltid bra i ett kval. Fast lite irritation kände han ändå. För nu satt Filip på hans veranda och läste Enköpings tidning. Eposten. De hade en lång artikel om hur matchen hade varit – och den var nog lite för vinklad i Enköpings favör för att han skulle kunna känna sig nöjd. Fast en lokal tidning ska vara lojal. Undra dock om journalisten såg matchen? Han hade ju inte ens rätt spelare i texten. Nej, lite mer mörkrostad java och läsa en gång till.

Chansen att Enköpings SK ska överleva kvalspelets första omgång lever definitivt. Det blev visserligen 0-0 hemma på Enavallen mot Stockholm Internazionale, men de grön-svartas spel - och framför allt fysik - lovar gott inför returen.

Matchen mot Stockholm Internazionale kändes öppen på förhand. Och efter 90 spelade minuter och halvtid i kvalmötet står det fortfarande 0-0 - med mersmak för ESK efter deras starka avslutning av matchen på Enavallen.

– Jag tycker att vi var det bättre laget. Det är bara synd att vi inte kan göra ett eller två mål i slutet av matchen, säger ESK:s genomgående bäste spelare i matchen, mittbacken Joakim Pettersson.

Chanserna fanns som sagt.

Under den sista kvarten körde ESK mer eller mindre över Stockholm, som inte orkade stå emot när de grön-svarta trampade loss och visade att deras fysik var ett par klasser bättre. Superläget kom i den 88:e minuten när Jonathan Åhlin vann en duell vid kortlinjen, på en boll som höll på att rinna ut till inspark. Åhlin serverade Willy Wickman som med en spelare i ryggen såg sitt avslut gå i stolpen.

Ayub Bashir Omar skulle sedan raka in returen, men då hann Stockholms målvakt Simon Röse tillbaka och räddade till hörna. Här borde det ha varit mål för hemmalaget.

– Det kan man inte gräma sig för mycket över i efterhand, även att vi har några bra lägen. Sett över hela matchen så tycker jag att kryss är rättvist, säger ESK-tränaren Martin Andersson.

Minuterna dessförinnan hade Willy Wickman haft ett annat riktigt bra läge att sätta 1-0 för ESK, men hans avslut slut gick precis utanför målramen. Wickman var många gånger ett stort orosmoment för Stockholms-försvaret med sina snabba fötter.

Matchen på Enavallen tog sig mer och mer efter en lite trevande start. ESK visade ganska tidigt att deras snabbhet och fysik kan bli mycket värdefull i jakten på nästa kvalomgång.

– Arbetsinsatsen vi gjorde i dag är formidabel. Det var riktigt kul att se. Det är bara att hoppas att vi kan visa upp samma intensitet nästa helg också, säger Martin Andersson.

Stockholm Internazionale hade flertalet bollskickliga och bolltrygga spelare, med offensiva hot i främst Love Lidström, Anton Sandberg och förre Siriusspelaren Mani Tourang. Den sistnämnde hade ett jätteläge att ge bortalaget ledningen i den 66:e minuten när han blev frispelad i straffområdet.

Tourang gjorde allt rätt fram till avslutet, som han sköt hårt men högt över ESK-målvakten Gustaf Perssons ribba. Tourang visade sin farlighet även i den första halvleken, när ESK-försvaret spelade hade lite för liten marginal i passningsspelet. Bland annat hade han ett avslut utanför.


Chansmässigt hade även ESK den bästa chansen i första halvlek. Ayub Omar Bashir fick ett fint skottläge några meter in i straffområdet, men hans avslut räddades av Simon Röse, som med stor möda lyckades tippa bollen till hörna.

Stockholms bästa chans var ett fräsande skott från Anton Sandberg, som tog ned bollen i steget och sköt direkt på uppstuds, men Gustaf Persson räddade stabilt till hörna.


Stockholm har visserligen en betydligt tyngre och mer rutinerad uppställning än ESK, men på sättet som hemmalaget slutförde matchen, och deras genomgående bättre fysiska status finns det hopp om avancemang.

Framförallt att ESK lyckades bryta mönstret i andra halvlek, i ett läge där Stockholm höll på att ta över kontrollen av matchen helt, och växlade upp i tempo var imponerande. Det gör också att Joakim Pettersson och hans lagkamrater har en bra känsla inför nästa helgs avgörande.

– Jag tycker att det känns bra. VI var minst lika bra som dem i dag. Nu gäller det att vi fortsätter som vi spelade i dag, och utnyttjar att vi är löpstarka, och att vi gör mål, säger Joakim Pettersson inför nästa helgs retur.

Kände ni att ni orkade mer än dem?

– Ja, vi vet att vi är bra tränade, säger Joakim Pettersson, som tillsammans med Willy Wickman, Adrian Berglund, Pontus Lundén, Jonathan Åhlin och Andreas Larsson var bäst i ESK.

Vinner ESK den matchen går de vidare i kvalspelet med match mot division två-motstånd. Det räcker även med oavgjort, förutsatt att bägge lagen gör mål, då bortamål ger fördel.

- Vafan! Skämtar du eller? Stefan Elfver skrek till. Han hade fått artikeln skickad till honom av Filip. Vafan! Han skrek igen.

Visst det hade varit en ganska jämn match, och ett oavgjort resultat var rättvist. Men på journalisten lät det som om FC var utspelade och ESK borde ha vunnit matchen. Hade han inte sett den? Tankarna snurrade. Hade han missat Manis tre frilägen? Antons superskott, och även hans friläge? Hur Filip Lindmark kom fri två gånger, och några hörnor som borde resulterat i mål? Nej, nu får fan Per Brandt på Vårt Kungsholmen komma på returen på lördag och skriva en jävligt vinklad artikel i FCs favör. För om det blir oavgjort i matchen på plan ska det fan bli det även i tidningen.

Nu var det inte långt kvar till matchen på lördag. 15:00 var det avspark. Allt inträde skulle gå till Rosa Bandet. Gick rykten om ett stort Tifo värdigt allsvensk fotboll. Divison 2. Stefan Elfver mös. Fan va sjukt om vi skulle gå upp. För sex år sen spelade vi i divison sju, på ett halvkasst konstgräs på Mälarhöjdens IP. Nu skulle vi kanske snart spela divsion 2 och finnas med på Stryktipset. Vad fan var det som höll på att hända?Info om returmötet mellan FC och Enköping finner du: HÄR
Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2020 i division 2 Norra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
SERIETABELL
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS