Kvalsegrarna 2018/11/03
FC Stockholm – IFK Haninge 2 – 1
0-3 till FC borta mot Älta och ny serieledare
FC Stockholm Internazionale. Stockholm 2016
Klassiskt tifo på Kristinebergs IP i hemmapremiären mot Gröndals IK 2013-05-17
MATCHRAPPORT
FC Stockholm Inter.
4 – 1
Rönninge/Salem Fotboll
Se fler bilder från matchen
Hårbandets mästare
tors 2014-01-02 | Simon Brännström

- Martin? Kallingarna?
Martins blick var hård. Stenhård. Precis så hård man kan tänka sig att en blick från Fullersta är. Hård.
- Hurry. Ballen ska alltid hänga fritt efter en seger. Martin blinkar och spricker upp i ett leende. Han, och resten av FC hade precis förnedrat Rönninge/Salem. Laget som älskade hårband mer än något annat.


Solen i Rönninge stekte. Precis lika mycket som grabbarna med hårband försökte. Han som älskade hårband mest av alla stod i sitt pojkrum framför spegeln. Hårbanden låg i klasar omkring fötterna. På sängen, på hans älskade och skrynkliga Lucky-Luke-lakan satt resten av laget.

- Grabbar. Ska jag köra svart eller vitt idag? Hårbandskungen log, och spände högerarmen. Han kände sig stark. En bula på högerarmen putade försiktigt.

- Svart ropade de i kör. Han var deras idol. Han hade ändå gjort flest mål av alla.
Hårbandskungen skakade på huvudet.

- Näe. Vitt blir det. Jag har kört innebandy i tolv år. Så jag vet vad som är tufft.

- Vitt, vitt,vitt! Skanderade de i kör.

I ett vilt hav av high-fives och kantiga kramar hoppade de runt bland Lucky-luke-lakanen. Omfamnad och stolt stod Hårbandskungen i mitten med sitt vita pannband. Ikväll skulle hans Rönninge/Salem vinna mot FC. Det visste han. För han hade spelat innebandy i tolv år, och tyckte pannband var fräckt och tufft.

- Nej! Du behöver inte vara orolig. Det är inget allvarligt. Du är väl bara nervös. Läkaren tittade trött på Elfver.

- Men. Men. Jag har ju förfan spytt flera gånger. Känns som om fitthjärtat ska hoppa ur. Han hulkade. Kinderna blänkte av lysrören. Rännilar från tårna var fortfarande fuktiga.

- Stefan. På riktigt nu. Det är samma visa varje gång. Andas. Ta det lugnt. Du kommer inte att dö. Det är ju bara fotboll. Bara på skoj.

Örfilen var hård. Läkaren hostade till. Rodnaden spred sig som en löpeld.

- Va-va, fan gör du? Det fanns en rädsla i orden.

- FC är inte på skoj. Elfver skrek. Han grät. FC är inte på skoj! Skrek han igen.

Han drämde igen dörren hårt. Precis som när han gjorde när han var sju. Tårarna sprutade.

- FC ÄR INTE PÅ SKOJ! Skrek han igen. Det är fan inte på skoj. Han var rädd. Nervös. Och tårarna vägrade sluta spruta.

Innan läkarbesöket hade han i alla fall bestämt sig. Han hade suttit på golvet med syskonbarnen och ritat med kritor. Han körde alltid den svarta kritan. Den var snyggast. Det var när han började rita en cool drake framför en borg som han kände hur startelvan smög sig på honom. Genast skrev han ner den, men då tog han den gröna kritan. Den var också fin.

4-4-2
Målvakt:
Martin Karlsson

Försvar:
R. Vesterlund E.Storm J.Sundqvist P.Engström

Mittfältare:
L. Nilsson T. Engström L.Lidström(C) T.Färnqvist

Forwards:
P. Dolk I.Tedengren

Hunkar vid sidan av:
Daniel Hoch
Mattias Lundgren
Jerry Månsson
Sammy El Abd Hamid
Rickard Åberg

Ett samlat och spänt omklädningsrum. Det var en timme kvar till match. Bara bringor och en hel del y-front. Det märktes att det snart var dags för seriefinal. FCs spelare var laddade. På andra sidan, i ett annat omklädningsrum . Där fanns Rönninge/Salem med sina pannband. Ett tonårs-disco ekade genom tegelväggen. En dunka-dunka-maskin från Ullared spelade skräpmusik och pannbanden studsade ikapp.

När timmen äntligen var slagen. När det äntligen var dags. När det äntligen var tid för FC att rycka i tabellen. Då sken klasskillnaden igenom. Det var vackert. Det var fint. Det var hunkigt. Det var FC från matchminut ett.

Kapten Lidström och hans mittfältskollega Tomas Engström tog genast tag i taktpinnen. Dojan Sundqvist och Elias Storm stängde alla dörrar som fanns, mosade och trampande ner alla pannband som kom i närheten.

Men det var på kanterna som FC radade upp chanser. Stora, starka Linus Nilsson forcerade sin högerkant på ett sådant överlägset vis att det nästan var pinsamt. På andra kanten, sprang och fintade, den intelika stora och starka – men ack så snygga – Tomas Färnqvist.
Gång på gång kom de bakom Rönninge/Salems försvar och med lite koncentration i avsluten borde FC tagit ledningen tidigt i matchen.

Ivan Tsar Tedengren – skytteligareledare i dvision 5 Södra - kreerade anfallskombinationer med hunken Peter Dolk gång på gång. Tillsammans var de nära att både hänga, ett, två och tre noll. Men en extremt bra målvakt i Rönninge/Salem stod emot. Gång, på gång, på gång och på gång. Och än en gång. Och ytterligare en gång.

När Engström och Vesterlund överlappade på sina kanter och slog sina precisa inlägg, som nästan alltid nådde sina mål – var det bara en tidsfråga innan hemmaledningen skulle komma. Men än en gång stod målvakten i vägen. Och igen.

Noll-noll. Paus. Ångest. Trötthet. En febersjuk Love Lidström och en kalsongfri Martin Karlsson tog ton i omklädningsrummet. Elias Storm en av giganterna i första halvlek lovade en vinst. Ett ryck.
Och som om lovorden besannandes. Om Rönninge/Salem med sina pannband, sitt tonårsdisco, sina 14 tränare och tre massagebord blev utrullade i första halvlek – var andra en ren och skär massaker.

Snurrfinter. Tunnlar. Tacklingar. Sulor. Tittfinter. Det var magi, och lite till.

Bollen startade hos Karlsson, rullades snabbt ut till Elias Storm som med en precis cross når Linus Nilssons hårda bringa. Kapten Lidström ropar, och får bollen i djupet – Dollar-Dolk springer med. Lidström fintar, tunnlar och hittar Dolk som trycker till. Från 35 meter. Det går fort. Extremt fort. Dolk sätter händerna i skyn, blundar och väntar in stormen av omfamningar. 1-0 bollen borrar sig in. Otagbart och ett kramkalas, ett jubel och några hjärtan på tränarbänken börjar än en gång slå i normal takt.
FC har tagit ledningen. Oerhört välförtjänt. Extremt vackert och något så djävulusiskt skönt.

- Coach. Coach! Färnqvist röst är trött men mysig. Måste byta! Fortsätter han. Men jag vill göra ett mål först. Han står och dricker vatten innan Rönninge/Salem ska ta avsparken. Ge mig fem minuter. Han drar fingrarna genom sitt perfekta säljarhår, och med graciösa, spänstiga steg spritter han ut på planen igen.

Det tar två minuter. Färnqvist suger ner en boll på låret. Väggspelar med väggen Engström (DY) och sprätter loss på kanten. Tunnel. Två-fotare. Han slår den på insidan av ytterbacken och springer på utsidan. Ensam med målvakten. Han blinkar, hans ögon tindrar och bjuder in till en kamp. Rönninges målvakt antar utmaningen och startar sin utrusning. Färnqvist är snabbare, bättre och snyggare. Innan han hinner lägga in den i öppet mål blir han nerdragen. Straff. Solklar.

- Love! Färnqvist ligger i gräset och pustar ut.

- Ja? Love lutar sig över.

- Ta den du. Jag är törstig, och sugen på en dusch.

Straffen?

Vacker. Otagbar. Och 2-0. Jubel. Glädje och kramkalas.

På kanterna har Mattias Lundgren och Jerry Månsson kommit in. De springer. De springer kopiöst. Sammy El Abd Hamid – utan skinnjacka – har tagit över navet på mitten och längst fram har den graciösaste, och hunkigast av dem alla Daniel Hoch lekstuga.

När herr Månsson väljer att missa ett friläge, får han lite ångest. Han känner att han kanske borde valt att sätta den. I ett typiskt Månsson-manér sätter han fart på sin kant minuterna efter, fintar bort sin ytterback och slår ett inlägg så precist att det är löjligt. Trots att Ivan Tsar Tedengren körde nappflaska VM-94, kopierar han Martin Dahlin. En flygande nick, bollen trycks in i bortre krysset och 3-1 är ett faktum.

Förnedringen är nästan total. Den väntade bara på en sista tunnel.

Daniel Hoch möter, sidsteppar bort sin försvarare, väggspelar med Tsaren, och klackar en tunnel på mittbacken som friställer Tedengren.

Misstag? Absolut inte. 4-1.

Domaren blåser av matchen. Katrineholm andas ut. Elfver gråter, och FC leder serien med sex poäng.

- Vadå, låter du alltid ballen hänga fritt efter en vinst?

Martin Karlsson skrattar.

- I Fullersta hänger den alltid fritt. Speciellt efter en seger.

I Rönninge/Salem har tonårsdiscot slutat för längesen. Pannbanden har slängts. LuckyLukelakanen är våta av tårar och seriesegern är förlorad.

Matchens sheriff:
Elias Storm och Patrik Engström
Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2019 i division 2 Södra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
MATCHER
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS
“Att få hjälpa till med min expertis inom sport har alltid varit en dröm. Utöver det känner jag att mitt varumärke går hand i hand med vad FC är och står för.”
- Daniel Pernsköld, VD
SP3 AB
“Att fått vara med från början på denna resa, hjälpa till och stöjda FC! Se mathcer och få visualiseras tillsammans kändes som en självklart. Tillsammans blir vi vinnare!”
- Johan Eriksson, VD
08-Plattsättarna
“Den sportsliga framgången och familjära atmosfären som tycks finnas kring klubben tilltalade oss mycket! Vi känner att det är något som matchar Coolbets verksamhet väl!”
- Robin Karlsson
Coolbet
“På ett tidigt stadie fann vi bra och roliga sätt att skapa/utveckla varandras varumärken samt affärer! Tillsammans hittade vi en punkt som passade oss väldigt bra och på en rolig nivå för en lång relation tillsammans.”
- Josef Elias
Happy Boss