Johan
Mjällby
2014
Bläddra spelare
Johan Mjällby
Johan Mjällby - Huvudtränare

Celticikonen och den tidigare landslagskaptenen Johan Mjällby är klar som ny huvudtränare för FC Stockholm som i höstas gick upp i division två. Mjällby bekantar sig redan nu med klubben och leder sin första träning med laget i början av januari. FC Stockholm har på 8 år tagit sig från division 7 till division 2, vilket inget annat lag baserat i Stockholm tidigare gjort.

Samma år som FC Stockholm grundades, för åtta år sedan, var Johan Mjällby assisterande tränare i Celtic. Att Mjällby, med sin imponerande meritlista nu blir lagets nya huvudtränare är oerhört stort för klubben som är väldigt stolta över rekryteringen.

“Johan Mjällby är FC personifierad. Hans sätt att se på fotboll, hans vinnarmentalitet och enorma engagemang. Ska jag vara helt ärlig så vågade jag inte ens hoppas. När det visade sig att Johan var intresserad gjorde vi allt i vår makt för att kunna ro detta i land. Om vi ska lyckas med våra mål är vi övertygade om att Mjällby är den helt perfekta personen att få oss att nå dem. Jag och hela klubben är så ofantligt glada att vi numera har Johan hos oss. Det känns nästan overkligt. För åtta år sen fanns vi inte – nu spelar vi i division två och har Johan Mjällby som coach! Wow!’ – säger Stefan Elfver, Sportchef, FC Stockholm.

Även Mjällby är förväntansfull på sin nya roll som huvudtränare och är övertygad om att han har en spännande och utmanande tid framför sig.

” Jag hade bestämt mig för att tacka nej till alla uppdrag i Sverige. Jag ville jobba utomlands igen. Men jag blev nyfiken på FC när de hörde av sig, och ville höra mer. Efter vårt första möte gick allt väldigt snabbt. Vi pratade samma språk. De har något stort på gång och jag vill vara med på resan som de har påbörjat. Lägger vi ner det hårda arbete som krävs så ser jag inte mycket som kan stoppa oss. Det ska bli härligt att få tillbaka pulsen och jag är otroligt laddad för uppgiften. Nu vill jag bara träffa grabbarna och dra igång!”.


Mjällbys spelarkarriär: Johan Mjällby slog igenom i Allsvenskan i AIK och kom att bli en nyckelspelare, inte minst när laget vann SM-guld 1998. Därefter lämnade han för spel för skotska Celtic. Han landslagsdebuterade för Sverige den 12 mars 1997 mot Israel, en träningslandskamp i Tel Aviv som Sverige vann med 1-0. Han var inte minst en viktig kugge under VM 2002 då han var lagkapten.
Efter att även ha provat på spel i Spanien med Levante UD återvände han inför säsongen 2006 till AIK, men tvingades i maj samma år avsluta sin karriär på grund av skador.

Mjällbys tränarkarriär: Den 25 mars 2010 blev det klart att Johan Mjällby skulle bli assisterande tränare i sin gamla klubb Celtic FC. I början av oktober 2014 följde Mjällby med sin gamla kollega i Celtic, Neil Lennon, till Bolton Wanderers FC. I september 2015 valde Mjällby att säga upp sig och efter knappt ett år i Bolton återvände han till Sverige och denna gång till Västerås, för den storsatsande division ett-klubben Västerås SK.

Efter två säsonger i Västerås SK skrev Johan Mjällby på ett 2-årskontrakt med Gefle IF den 8 december 2017. Efter drygt sju månader i Gefle IF avslutade Mjällby och klubben ömsesidigt kontraktet den 2 juli 2018 efter en svag säsongsinledning.

Johan Mjällby kommer nu att ha fullständigt ansvar för fotbollen i FC Stockholm och kommer att ha ett tätt samarbete med sportchefen Stefan Elfver.

Avslutningsvis vill vi tacka Magnus Tornérhielm för att ha sammanfört FC med Mjällby. Tack!
Välkommen till
FC Stockholms officiella webbsida

FC Stockholm grundades 2010 och spelar säsongen 2020 i division 2 Norra Svealand, något ett lag från Stockholm aldrig lyckats göra lika fort. Vi har även rekordet i matcher i rad utan förlust i Sverige (55). Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är.

FC Stockholm - mot Europa!
SERIETABELL
FACEBOOK
TWITTER
Följ FC:s matcher live och ta del av
de senaste nyheterna via Twitter:
@fcstockholm
GULDPARTNERS